BAVO GALAMA, EEN MAN DIE VAN AUTO'S HOUDT

 


In de jaren ’90 maakte hij deel uit van het panel van het TV programma Ook Dat Nog!, het populairste programma uit dat decennium. Daarna vervolgde hij zijn televisiecarrière bij RTL waarvoor hij als enthousiast autoliefhebber acht jaar lang het programma Gek Op Wielen maakte en presenteerde. Tegenwoordig werkt hij vooral als regisseur van de theatershows van onder meer Roel van Velzen en Freek Vonk.

gallery/bg 05 KOPIE

Toch heeft zijn voorliefde voor auto’s hem niet verlaten. Als columnist bleef hij verbonden aan een groot autoblad en zijn beste stukjes zijn nu verzameld onder de titel; Mannen die van auto’s houden zijn gewoon leuker! Wij spraken met hem.

 

Mannen die niet van auto’s houden zijn dus volgens jou minder leuk?

Bavo Galama; “Dat schijnt zo te zijn. De titel van het boek is een citaat van een vrouw die een clubdag bezocht van een Renault 4 liefhebbersvereniging. Ze was daar kennelijk niet alleen voor de auto’s maar ook zeker voor het type mannen. Toen ik daar meer van wilde weten antwoordde ze voor de camera; mannen die van auto’s houden zijn gewoon leuker. Dat ben ik nooit vergeten.

Nu moet ik zeggen dat autoliefhebbers bijna altijd heel gepassioneerde en enthousiaste mensen zijn. Dat maakt het inderdaad heel leuk om met ze te praten en mee om te gaan.

Je bent er zelf ook één..

“Ja, dat klopt. Wel met name op een deelgebied. Je hebt autoliefhebbers die elk technisch detail kennen van een Formule 1 auto. Of autoliefhebbers die zich toeleggen op één enkel merk of genre auto’s.  Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de sociale aspecten rondom de automobiel. Wat zegt een bepaald merk en type over de persoon die er in rijdt. Dat is een soort van sociaal-cultureel fenomeen waar iedereen aan onderhevig is. Zelfs mensen die helemaal niets om auto’s geven laten dat met hun autokeuze aan de buitenwereld weten.

 

Hoe dan?

“Door een auto te kiezen die absoluut niet opgeleukt is. Een dertien in een dozijn auto die uitstraalt dat hij alleen bedoeld is om van A naar B te rijden. Geen sportvelgen er onder of een grote spoiler want dat zou het verkeerde signaal afgeven. Dat is niet wie ze zijn. Ik persoonlijk voel me bijvoorbeeld weer heel ongemakkelijk in een BMW X6. Die auto is me veel te pompeus en kijk-mij-eens-rijk -zijn . De opschepperige gouden koets van iemand met veel geld en weinig smaak. En ik ben juist het omgekeerde; iemand met weinig geld en veel smaak hahaha.”

 

Ben je zo’n arme sloeber dan?

In ieder geval te arm om zomaar een BMW X6 aan te kunnen schaffen. Dat geeft helemaal niks want die wil ik dus ook helemaal niet. Verder red ik me prima hoor, dank je. Maar een auto zegt iets over je, of je nu wilt of niet. Dat geldt trouwens ook voor je rijstijl. Er is een column opgenomen in de bundel die ik schreef naar aanleiding van een verhaal van een huisvriendin. Die had een zeer veelbelovende date met iemand die alles leek te hebben wat zij hoog op haar lijstje had staan. Een match made in heaven. Maar ze kwam totaal gedesillusioneerd terug. Hij kon volgens haar totaal niet autorijden. Hij had hen naar een theater gereden als een slechtziende, aarzelende en bange bejaarde. Ze had dat dermate onaantrekkelijk gevonden dat een tweede date er niet meer inzat.

 

In de betreffend column leg je ook nog eens het verband tussen rijstijl en seksualiteit..

“Haha, ja die gedachte drong zich vanzelf op. Maar dat zeggen ze toch ook over dansen? Dat de manier waarop je danst een weerspiegeling is van je capaciteiten onder de lakens. Welnu, de manier van autorijden wellicht ook. Ben je in het verkeer brutaal, aandachtig, aarzelend, beleefd, verlegen of onstuimig, dan ben je dat misschien op andere terreinen ook wel.

Die automobiel zit zo verweven met alles wat wij doen in deze wereld dat er altijd iets te vertellen valt. Ik heb tien jaar lang probleemloos onderwerpen kunnen vinden voor al mijn columns. Van te goedkoop ogende begrafenisauto’s, tot schoonmoederdagen op circuit Zandvoort tot de superieure manier waarop een Rolls Royce fout geparkeerd kan staan. Zodra we de deur uit gaan ademt de wereld om ons heen bijna alleen nog maar automobiel; de straat, de parkeervakken, de verkeersborden, de stoplichten, het geluid, de autolampen, de snelweg in de verte en ga zo maar door.

Die opdringerigheid is tegelijk het probleem. De auto heeft ons veel gebracht, welvaart, oplossingen, werk, vrijheid en mogelijkheden. Daarom zijn er nu zoveel. Maar dat heeft een keerzijde, ja.

 

Ja want de auto is hoe dan ook een grote vervuiler. Daar heb je het niet veel over..

“Nee, dat hoeft ook niet. Dat doen al zoveel mensen. De media staan elke dag vol met verhalen over de negatieve kanten van het autogebruik. En dat is okee. Dat moet ook verteld worden want dat verstoken van fossiele brandstoffen moet echt een keer stoppen. Ik ben van begin af aan een fan geweest van de elektrische auto. Binnen de groep autojournalisten werd ik daar lange tijd voor uitgelachen. Ik zag alleen maar voordelen in de elektrische auto en die zie ik nog steeds. De techniek is simpeler, er kan gewoon minder aan kapot en het is schoner, stiller en sneller! Tel uit je winst. Maar al te fanatieke milieustrijders wekken soms ook weer mijn lachlust op met hun alternatieve kabouterideetjes. Evenals bekende rijke Deejays die superstoer komen voorrijden met hun protserige Lambo’s en dan vervolgens ontzettend klunzig uit die veel te lage sportwagens komen struikelen. Daar kan ik ook erg van genieten.

 

Het boek is voor lezers alleen online te bestellen. Waarom komt het niet gewoon bij de boekhandel te liggen?

 Wij, de redactie van AutoReview en ik, geven het boek zelf uit. We hadden geen zin in een ingewikkelde relatie met een uitgever.  Al dat gedoe om het boek verplicht in grote hoeveelheden op te moeten slaan in het Centraal Boekhuis in Culemborg. Die brengen het vervolgens naar de boekhandel die er ook weer aan moet verdienen. Van al die betrokken partijen wordt zo’n bundel belachelijk duur. Vijftien euro vonden we wel de grens. Daar krijg je hem nu ook nog eens voor thuisbezorgd. Mensen zijn dankzij Bol.com tegenwoordig wel gewend om een boek online te bestellen. We hebben de site Mannendievanautoshouden.nl ervoor opgetuigd. Maar je kan hem ook krijgen via de webshop van Autoreview en mijn eigen site bavogalama.nl.

 

 

TEKST; Sietske J. Visser

FOTO;  JMG produkties

**INTERVIEW met BAVO GALAMA 

 

**INLEIDING JAAP PETERS bij MANNEN DIE VAN AUTO'S HOUDEN..

 

 

**VOORWOORD BAVO UIT HET BOEK

"MANNEN DIE VAN AUTO'S HOUDEN zijn gewoon veel leuker!" is een bundel van vijftig geselecteerde columns die Bavo Galama schreef voor het autoblad AutoReview. Vol geestige anekdotes, ergernissen op de weg, ontroerende autoherinneringen en satirisch commentaar. Van lijkwagens tot Lamborghini's

Een 'must have' voor iedere autoliefhebber! 

Lees hier op deze pagina

Hier vind je..

 

*EEN UITGEBREID INTERVIEW OVER HET BOEK MET BAVO GALAMA,

 

*DE LINK NAAR DE INLEIDING VAN JAAP PETERS VAN AUTOREVIEW

 

*EN HET VOORWOORD VAN BAVO UIT HET BOEK.